Ролята на хормоните в човешкото тяло


Хормоните са химически вещества, които се секретират от жлезите с вътрешна секреция. Хормоните са отговорни освен за функцията на всички системи в нашето тяло, така и за моментното настроение и когнитивните процеси.
За механизма на действие на някои хормони, както и за връзката на хормоните с начина ни живот, ще стане въпрос в следващите редове.
Научавайки се да контролирате и балансирате ключови хормони, това ще ви помогне да контролирате по-лесно, както вашата вътрешна, така и обкръжаващата ви среда.


Серотонин и окситоцин, допанин и ендорфин


Човекът е социално същество е от първостепенна нужда за него е да получи одобрението на (племето) хората в обграждащата го среда. Всеки път, когато получим одобрение от колегите или мениджъра ни , качим се на подиума да получим дипломата си или прекосим финалната права, в кръвта ни се отделя серотонин.

Нуждата да се чувстваме признати от околните е нужда от серотонин, именно тази нужда ни кара да се стремим към по-висок социален статус.

Това ни кара да усетим онова чувство, на спокойствие, увереност и удовлетвореност, че сме ценни и значими за околните.

Липсата на признание от околните, например недостатъчното оценяване на труда ви в работата, неизменно води до тревожност, униние и чувство на страх.

За окситоцинът можем да кажем, че е това хормонът, който крепи основните стълбове на цивилизацията във вида, в който я познаваме днес.

Без окситоцин едва ли бихме имали приятели и партньор. Нямаше да обичаме децата си и да изпитваме привързаност към нашите родители.

Окситоцинът е отговорен за изграждането, на социалните връзки, емпатията, сексуалното привличане и доверието към другите.

Социалната изолация, работата или съжителството във враждебна среда, подтиска производството на окситоцин, което води до тревожност, апатия и депресивни състояния.

Ендорфинът е ,,древен” хормон, чиято единствена цел е да прикрие физическата болка. Ендорфинът е естествен опиат, който реагира с рецепторите за болка в мозъка с цел да я намали. Той предизвиква усещане за еуфория, много близко с това на морфина.

Често произвеждани в отговор на стрес или страх, те маскират физическото страдание с удоволствие.

Усещането познато, като „тръпката на бегача”, еуфоричното чувство, което много атлети изпитват по време или след тежка тренировка, всъщност е следствие от повишеното ниво на ендорфини в кръвта.

Всъщност ендорфинът е ,,измислен” много преди маратонът и фитнес залата. Ендорфинът е хитър начин на природата да прикрие умората и физическата болка при преследването на улова в епохата на лов и събирачество , когато това е било от ключово значение за оцеляването на общността.

В момента живеем в епоха на изобилие и за да набавим прехраната си се изисква да станем от компютъра и да запалим колата или да наберем номера на близката пицария. Разбира се, сега няма опасност да умрем на 30 години, изядени от див звяр. И все пак липсата на този естествен опиат, който умело се справя с депресията и тревожността, води след себе си сериозни последствия за психиката на модерния човек.


Когато постигнем преследвана цел или завършим поставена задача, ние се чувстваме добре. Това е благодарение на допамина, който произвежда мозъкът. Наречен още feel good- хормон, целта на допамина е да ни мотивира да постигаме целите си.

До голяма степен прогресът се случва благодарение на този хормон.

И отново трябва да търсим първичната необходимост от допамина във времената, на събирачество и лов, когато той е бил движеща сила за ловеца да преследва с дни бягащата плячка, въпреки че той самият е сит и в момента няма нужда от храна.

От появата на земеделието до наши дни, нуждата от преследване на прехраната постепенно изчезва, но нуждата да ,,хапнем нещо” и да получим малко feel good хормон е дълбоко вкоренено в гените ни.

Бий се или бягай – Кортизол


Както знаем в живота не всичко се получава според нашия план. Представете си ваша версия от преди милион години. Търсите си ядливи гъби и в един момент се оказвате обградени от глутница вълци(също версия на сегашните, но малко по-страшни) . Тогава в мозъка се отделя emergency хормонът кортизол. Той казва: ,,бий или бягай,, и ти дава минути на свръх сила, което е твоят шанс за живот.

Основна функция на кортизолът е да набави допълнителна енергия на тялото при стресови ситуации. Това се случва посредством активиране на глюконеогенезата в черния дроб, което осигурява допълнителна енергия при стресови ситуации.

Когато е в граници, задачата на кортизолът е да регулира кръвното налягане, кръвната захар, цикълът – сън/бодърстване и да се бори с възпалителните процеси( има силно стероидно действие).

Дисбалансът на кортизолът, води след себе си и дисбаланс на гореспоменатите функции.
Това е и причината системният стрес, да бъде основна причина за имунен дефицит , наднормено тегло и други заболявания.

За добро или за лошо, вашият ,,древен,, мозъчен ствол не различава хищните вълци от себичните колеги в офиса или оперираният от алтруистични чувства мениджър. Клаксонът зад вас когато закъснявате за среща или викащата в лицето ви пощенска служителка се сигнали за нападение. Тогава кортизолът се ,,лее” от надбъбречните жлези, а тялото ви се подготвя за последна отбрана.

В допълнение – колкото повече кортизол се отделя в тялото, под влияние на стресова стимулация, толкова повече се уврежда регулационния механизъм на хормона – твърде честия и силен стрес може да доведе до продължителен дисбаланс в нивата на кортизол.

Старият приятел Спорт и хормоните


Една от основните функции на системните и дозирани физически натоварвания е подобряването на способността на човешкия организъм да устоява на иначе враждебната околна среда.

Именно и това е причината през последните години спортът да се явява, като един от най-успешните, естествени и достъпни методи за противодействие на нарастващите нива на тревожност и депресия сред все по-вече и все по-млади членове на нашето общество.


Кортизол,не!Окситоцин,да!


Редица изследвания в областта доказват, че освен ендорфините отделящи се непосредствено след тренировка и които са на първа линия в борбата с депресията, след и по време на физически натоварвания в организма се отделят иостаналите три ,,щастливи” хормона: серотонин, допамин и окситоцин.

Освен че ни карат да се чувстваме удовлетворени, уверени и спокойни, тази група хормони ни помага да постигаме по-лесно целите си , да сме мотивирани и в добро здраве.

Решението е във
ваши ръце!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *