”Навиците приличат на въже. Всеки ден ние добавяме нова нишка и много скоро то става толкова здраво, че не може да се скъса.”

Хорас Ман

Методът 21

Съществува твърдение, че всяко нещо повторено 21 пъти се превръща в навик. Разбира се това може да случи при един за 7 пъти, при друг за 37, а при трети на стотното повторение. Независимо от това, следното
твърдение е вярно, а именно всяко нещо, което се повтаря регулярно и достатъно често, рано или късно се превръща в навик.

Поставяйте ,,крайъгълни камъни’’

Крайъгълните камъни, са действия, който ни водят към други действия. Подобно на т.нар. triggers.
Например, зареждам си bluetooth слушалките, защото сутринта ще тичам. Т.е. с актът на зареждане на слушалките, заявяваме пред себе си намеренията, за сутрешен крос.

Продуктивните навици се изграждат бавно, за разлика от вредните

За вредните навици, важи обратната закономерност. За това не се връщайте към вредните си навици нито за миг.

Има много примери за бивши пушачи или алкохолици, които след години на въздържание, е достатъчно да изпият само едно чашка или да запалят една единствена цигара, за да се върнат към старите си навици. Механизмът работи по един и същ начин, независимо дали искате да се откажете от сладкото, Junk Food, гледането на телевизия до късно или лесната избухливост например.

Волята и мотивацията не могат да се поддържат безкрайно.

Волевите усилия изискват определено мозъчно усилие. Те биват осмисляни подобно на всяко ново движение, което от своя страна изисква определен ресурс. Когато действията се автоматизират, тяхното управление бива поето от други мозъчни центрове, разполежени дълбоко под мозъчната кора.

По този начин, от една страна получаваме свободен ресурс за усвояване на нови знания, движения и т.н., от друга ставаме по ефективни, тъй като извършваме повече работа с по-малко умствено и физическо усилие.

Навиците са точно такъв тип автоматизирани модели на поведение. Te изискват минимално физическо и психическо усилие.

И още за навиците…

Изграждането на продуктивни навици, съвсем не се ограничава до влизането в добра форма, свалянето на няколко килограма или отказването на цигарите. Навиците могат да бъдат разглеждани и като модели на поведение в отношенията ни с членовете на семейството, колегите или приятелите. Навиците са всичко, което ,,обикновено” правим и мислим. Променяйки тях, ние променяме взаимодействието ни с обкръжаващата среда, а тя от своя страна се променя малко по-малко в наша полза или вреда. И всичко това зависи дали изграждаме продуктивни навици или продължаваме да повтаряме деструктивни модели на поведение, които малко по-малко ни повличат към дъното.

,,Ако посееш мисъл, ще пожънеш действие; ако посееш действие, ще пожънеш навик; ако посееш навик, ще пожънеш характер; ако посееш характер, ще пожънеш съдба”

Стивън Кови, 7 Навика на високо ефективните хора

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *