Какво е mindset?

В буквален превод нагласа или манталитет, като в случая предпочитам да използвам английксата дума, защото е обогатена с повече значения.

Нагласата и възприятието относно заобикалящата ни среда и като цяло обстоятелствата, които ни се случват. Независимо дали те са с позитивен или негативен характер.

Как всеки от нас възприема неуспеха?

Съкращение в работата? Загубил си работата си или виждаш в това шанс да започнеш ново начинание?

Загуба на спортния терен? Светът ти се е сринал или съумяваш да намериш в това ценен опит и шанс да анализираш грешките си, за да се върнеш.

Травма или заболяване? Не ти върви и светът е скапан или това е ,,подарък’’, който тялото ти прави за да те подсети, че трябва да промениш нещо в начина си на живот?

И не само, mindset може да бъде твоята реакция или възприятие относо наложената ти (понякога от теб самия) диета или време, в което трябва да спортуваш или да се погрижиш за себе си. Ако възприятието ти е, че това е нещо, което губи времето ти, отнема удоволствието ти от живота и просто трябва да го направиш, защото така го налага обществото около теб, то тогава рано или късно опитите ти ще са обречени на провал. Защо?

Никое нормално човешко същество, не може или поне не за дълго да прави неща, които противоречат на убежденията му или отново, на неговия mindset.

Ако не можем да променим обстоятелствата, то тогава трябва да променим собствените си разбирания и възприятия спрямо тях.

Mindset може да се обясни и с ефекта placebo, въпреки че има разлика между двете понятия.

За да дам релевантен пример ще използвам за пример експериментът с милкшейка, който доказва, че насищането с храна може да бъде повлияно от начина на мислене.

Milkshake experiment

В два различни случая, участниците в този експеримент са накарани да консумират млечен шейк съдържащ 380 калории. В единия от случаите, шейкът се представя, като съдържащ 680 калории, а в другия 140 калории.

В двата случая при участниците се измерва стомашният пептид грелин, който регулира чувството за глад и ситост. В случая, когато участниците си мислят, че консумират висококалоричен млечен шейк, измерените нива на глерин са значително по-ниски от случая с ниско калоричния шейк.

Ето как собственото ни възприятие оказва влияние върху чувството на глад и ситост.

Целият експеримент може да видите тук

Освен от собственото ни съзнание, mindset-ът или в в този случай бих използвал по-обширното понятие манаталитет е повлиян от субективни фактори, като култура, религия, семейство, приятелите или средата, която обитаваме.

Не можем да търдим със сигурност, напри

мер че, поп зведите, чийто образ налага западната култура, са пример за перфектно тяло. Но всъщност това е една култура и общество, което налага този образ, като пример за подражание. В други общества и култури, този образ би бил, прекаленно слаб, дебел, разголен и т.н.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *